Elektrisch rijden, maar waarom nu al?

Een vraag die ons vaak gesteld wordt, is waarom je NU over zou moeten stappen van een benzine of diesel auto naar een elektrische. Wij hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.

Het is cool

Laten we beginnen met het leukste: een ieder die wel eens in een elektrische auto heeft gereden moet toegeven dat het een geweldige ervaring is. Je hoort niets als je wegrijdt en het acceleratievermogen is fantastisch. Dat geldt zeker niet alleen voor de elektrische Tesla, een echte sportwagen die van 0 naar 100 schiet in minder dan 4 seconden. Ook de meer ‘normale’ elektrische auto accelereert snel. Dit komt omdat een elektromotor veel vermogen levert, min of meer ongeacht het toerental. Dus: pedaal naar beneden = auto vooruit. Vreemd genoeg heeft dat vaak ook een effect op de mondhoeken: die krullen omhoog.

Naast de rijbeleving is het nu overstappen op een elektrische auto ook een statement. Je bent daarmee deelgenoot van een beweging van ‘early adaptors’, die een echte verandering in mobiliteit gaan initiëren. Het Nieuwe Rijden 2.0.

Het is beter voor het milieu

Natuurlijk zijn er ook een aantal meer serieuze redenen om over te stappen op een elektrische auto. Ten eerste heeft een elektrische auto nu al minder CO2 uitstoot per kilometer vergeleken met de gemiddelde benzine of diesel auto. We hebben dat onderwerp al eens eerder bij de horens gevat. Kort gezegd: een elektrische auto stoot ongeveer 50% minder CO2 uit dan de gemiddeld nieuw verkochte auto in 2008, rekening houdend met hoe elektriciteit op dit moment wordt opgewekt. Wanneer elektrische auto’s met hernieuwbare energie worden opgeladen, is de uitstoot van CO2 nog veel lager.

Daarnaast stoot de elektrische auto zelf niets uit. Elektrische auto’s worden daarom wel eens ‘zero-emission’ voertuigen genoemd. Met name in de stad is dit een groot voordeel, omdat veel steden kampen met een luchtkwaliteitsprobleem, dat lastig op te lossen is zolang er benzine en dieselauto’s rond blijven rijden. Er wordt natuurlijk wel het een en ander uitgestoten aan roetdeeltjes en andere vervuilende stoffen wanneer op elektriciteit wordt gereden van kolen- of gasgestookte centrales. Maar deze uitstoot vindt plaats waar de elektriciteit wordt opgewekt en dat is vaak ver buiten de steden in grote energiecentrales. De uistoot kan daar minder kwaad en is daarnaast eenvoudiger en goedkoper af te vangen.

Een ander voordeel voor de stad is dat het er wat stiller zal worden. Tot zo’n 50 km/h hoor je van een benzine of diesel auto vooral de motor. Bij hogere snelheden wordt het motorgeraas overstemd door het geluid van de banden. Aangezien in de stad niet veel harder dan 50 km/h gereden wordt, maakt een elektrische auto dus minder lawaai.

Het is financieel aantrekkelijk

En dan, niet geheel onbelangrijk, de kosten. Voor diegene die een auto leasen in het segment van bijvoorbeeld de Mercedes SLK is het nu al aantrekkelijk om over te stappen op een elektrische auto, zoals bijvoorbeeld de Tesla. Die kun je namelijk leasen voor €1,865 per maand, op basis van 20,000 km per jaar en inclusief brandstof en drie weken per jaar een Prius voor als je eens wat verder moet dan de 200 km die de Tesla je kan brengen zonder bij te laden. De SLK is in de lease goedkoper, iets minder dan €1,300 per maand, maar daar moet je dan nog wel de 25% bijtelling bij optellen. Totaal kom je dan op zo’n €2,000 per maand, aangenomen dat de bijtelling in het hoogste belastingstarief valt, wat niet ondenkbaar is als je een SLK least.

Maar ook voor degene die niet een luxe sportwagen willen leasen zijn er nu al interessante opties. Zo lease je nu een Prius Plug-in voor €785 per maand op basis van 36 maanden en 20,000 km per jaar en inclusief brandstof. Deze auto rijdt de eerste 60 km op de batterij, waarna je kunt overschakelen op de benzinemotor. Je kunt met deze auto dus ook zorgeloos op vakantie. Ook hier geldt 0% bijtelling. Hierdoor is de auto ongeveer net zo duur als bijvoorbeeld een Volkswagen Passat of een Audi A4, of je die nu least of koopt.

Kortom: waarom wachten?

Het lijkt ons duidelijk dat een overstap naar elektrisch rijden nu al leuk, zinvol en financieel aantrekkelijk is. Waarom zou je nog langer wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>