Autodaten, car sharing en ride sharing

Zelf een elektrische auto bezitten is niet alles wat de klok slaat. De afgelopen tijd zijn er in razend tempo allerlei initiatieven ontstaan die op andere manieren bijdragen aan minder fijnstof door minder gebruik van benzine of diesel, en lagere kosten door minder auto’s op de weg.

Al lang bestaande initiatieven zoals Greenwheels, maar ook nieuwe initiatieven zoals Car2Go, SnappCar en toogethr. Een overzicht.

Traditionele autodate initiatieven

Autodating, ook wel carsharing genoemd, bestaat al jaren in verschillende vormen. De nestor in deze markt is natuurlijk Greenwheels, alom bekend van de rode Peugeots met de onschuldige, groene ‘vrijheid blijheid op wielen’ opdruk verspreid door het land. Samen met ConnectCar maakt GreenWheels (al opgericht in 1995) de dienst uit in de markt die traditioneel autodating genoemd wordt. Je pikt de auto (na een reservering) op bij een vaste plek in de stad en opent de auto met een pasje. Je betaalt, afhankelijk van je abonnement, per uur en per gereden kilometer.

Car2Go AmsterdamPak je bijvoorbeeld op de Keizersgracht in Amsterdam een ConnectCar waarmee je in 2 uur 50 kilometer rijdt, dan betaal je €12,50 plus €2,95 reservingskosten met daar bovenop nog de brandstof kosten. Die laatste kosten worden achteraf berekend aan de hand van de adviesprijzen van de benzinemaatschappijen.

Voor zowel ConnectCar als Greenwheels zijn geen mobiele (iPhone of Android) apps beschikbaar, dus je zult de website moeten gebruiken om een reservering te maken. Bij GreenWheels heb je keus uit Peugeots (van klein tot middelgroot). Bij ConnectCar is een iets grotere range auto’s beschikbaar.

Andere initiatieven in deze markt zijn Wheels4All en StudentCar. Die hebben beiden een minder groot aantal auto’s tot hun beschikking. Bij Snappcar kunnen particulieren sinds eind 2011 hun eigen auto verhuren voor een zelf te bepalen prijs, met als geruststelling dat de auto door Snappcar verzekerd is tijdens de huuperiode. Op 22 mei 2012 maakten Snappcar en Athlon car lease bekend dat ze samen gaan werken. Hierdoor is het voor de leaserijder mogelijk om de auto te verhuren.

Car2Go een nieuw autodate initiatief

Naast deze twee initiatieven is er sinds 5 maanden in Amsterdam een nieuw initiatief op de markt van carsharing. Met Car2Go is het gebruik van een auto binnen de stad, zonder de hoge kosten van het bezit en de brandstofprijzen, binnen bereik. Er is geen sprake van een abonnement, je hoeft niet te reserveren of de auto voor een bepaalde tijd terug te brengen. Eigenlijk is het heel simpel: je betaalt alleen voor het aantal minuten dat je de auto gebruikt. Bij het tarief is alles inbegrepen, van verzekeringen tot parkeerkosten.

Op de website of op de auto zelf kun je zien of hij vrij is en hoe vol de batterij is. Als je klaar bent, zet je de auto op een legale parkeerplek ergens in de stad en laat hem daar achter. Met een goed gevoel, want je hebt met het gebruik van deze auto nauwelijks CO2 gegenereerd. We schreven eerder al uitgebreid over Car2Go.

En anders neem je toch gewoon de trein, tram of bus?

Natuurlijk kunnen we niet voorbij aan het openbaar vervoer; het langst bestaande alternatief voor de auto en – als de stroom duurzaam opgewekt zou zijn – waarschijnlijk de meest duurzame.

* disclaimer: ondergetekende adviseert toogethr af en toe; wel zo transparant om dat even te vermelden
Artikel laatst bijgewerkt op 22 mei 2012

2 reacties

  1. Hoi,

    MyWheels staat niet in jullie rijtje -- ook een initiatief waarbij particulieren hun auto kunnen delen met anderen. Bedacht door Wheels4all.

    Misschien ook goed om Wheels4all wat meer plek te gunnen: non-profit en daarmee de goedkoopste aanbieder van deelauto’s in Nederland (zegt de Consumentenbond).

    Groet, Gudule

  2. Hoi Gudule,

    We hebben het toegevoegd! Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>